perjantai 14. heinäkuuta 2017

Heinähommia ja ihottumakuulumisia

Viime viikonloppuna sateiden väliin osui vihdoin se muutaman poutapäivän jakso, jota oli todellakin jo odotettu, ja päästiin tekemään hevosille heinät. Edellisvuonna heinähomma muodostui aikamoiseksi painajaiseksi, kun paaleja oli kärrättävä suojaan pikavauhtia, koko ajan uhkaavan sateen tieltä. Nyt sadetta ei ollut niin pikaisesti tiedossa, ja homma sujui huomattavan paljon leppoisammin. Käytiin välillä uimassa ja grillailtiin ja sitten taas jatkettiin. Iso kiitos ihanille talkooapulaisilleni joiden ansiosta ei koko hommaa tarvinnut hoitaa yksin!

Jälleen yksi kuorma menossa latoon.

Nuorisokin osallistui vähän. :)
Onpas aina mahtava helpotus, kun tietää että hevosille on tulevan talven eväät jemmassa! Omissa varastoissa on nyt heinää ainakin jouluun asti tai vähän ylikin. Koko talven heinille ei meillä ole kotona säilytystilaa, joten kevätpuolen paalit haen myyjän kuivurista tarpeen mukaan. Tänä vuonna saatiin tosi kuivat ja hyvät heinät, mutta ravitsemuksellinen laatu tietysti selviää vasta analyysin perusteella.

Heinätyöläisen hikinen selfie...
Suomi100 -juhlavuoden kunniaksi päätettiin tehdä varsinaisten heinähommien päälle vielä vähän nostalgiaheinätöitä, ja tehtiin tien varteen rivistö heinäseipäitä ohikulkijoiden iloksi. 


Viileiden säiden takia tämä kesä on ollut meidän kesäihottumaisille kaikkien aikojen helpoin! Tavallisesti Taika ja Faro ovat heinäkuun puoliväliin mennessä hanganeet sekä harjaansa että häntäänsä loimittamisesta huolimatta. Nyt polttiaisia on ollut niin vähän, että kummankaan hännässä ei ole vielä mitään merkkejä ihottumasta. Faro on harnkaillut harjaansa yhdestä kohdasta, harjan alaosasta noin parinkymmenen sentin matkalta. Taikan harja on edelleen koskematon, mutta korvissa on rupea sekä sisä- että ulkopuolella. Taika ei pidä korviin koskemisesta muutenkaan, saati silloin kun niissö on rupea, joten korvien rasvaamisesta on käyty keskustelu jos toinenkin. Faron hoitaminen on huomattavasti helpompaa, se on vain mielissään kun kutisevaa harjan kohtaa rasvataan. Kummankaan iho ei ei kuitenkaan ole mistään rikki enkä ole nähnyt niiden hankaavan mitenkään tuskaisen oloisena, sellaista rauhallista pientä hankailua vain silloin tällöin. Voi kun loppukesä ja syksykin menisivät tällä kertaa yhtä helpoissa merkeissä!

Taikan häntä kuvattu lenkille lähtiessä pari päivää sitten.

Taikan harja joka viime syksynä leikattiin siiliksi.
Tänä vuonna ei toivottavasti tarvitse leikata!

4 kommenttia:

 1. Täälläkin on ollut tosi helppo ötökkäkesä. Olisinko kaksi tai kolme kertaa katsonut tarpeelliseksi laittaa karkotetta. Myös hengitystieongelmaiselle on ollut helpot kelit, kun ei ole ollut läkähtyminen lähellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tällaisissa viileämmissä kesäkeleissä tosiaan on puolensa, niitä on ruvennut arvostamaan ihan eri tavalla sen jälkeen kun talliin tuli nuo ihottumaiset. Toivotaan että kesä sujuu loppuun asti mukavasti niin meillä kuin teillä!

   Poista
 2. Kaiketi kesä on ollut ötökkähelppo. Jopa petollisen sellainen. Viime päivinä tuo meidän kesäihottumainen on sitten villiintynyt senkin edestä, kun alkuun näytti ettei se loimia tarvi =/ Oppia ikä kaikki!

  Ps. Koska olen tällainen kaupunkilaiskakara enkä heinänteosta ymmärrä tuon taivaallista niin saisinko pikaopin, kuinka heinä seipäälle kannattaa laittaa. Tahtoo nimittäin kanssa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kans nyt viime päivinä ruvennut olemaan ihottuman oireita enemmän kuin tähän saakka. Loimet on kyllä olleet päällä koko kesän. Sen oon jo kantapään kautta oppinut, että loimittaminen pitää aloittaa mieluummin vähän liian aikaisin kuin liian myöhään!

   Kaupunkilainenhan minäkin alun perin olen ja tämä taisi olla toinen kerta elämässäni, kun tein heinäseipäitä. Mutta onneksi oli pari kokeneempaa tekijää apuna.

   Aika hankala on näin kirjallisesti selittää, pitäisi tehdä video! Mutta siis ihan vain nostetaan kasa heinää hangolla ilmaan, sitten käännetään hanko ilmassa toisin päin ja lyödään alaspäin seipään nokkaan. Ja minä kun olen huono tähtäämään, niin eihän se aina ihan keskelle osu! Välissä pitää muistaa laittaa tapit seipäässä oleviin reikiin, ne pitävät huolen että ilma pääsee kiertämään eikä heinä pakkaudu liian tiukkaan. Lopuksi raavitaan irtonaiset heinät seipään ympäriltä pois. Kyllä nuo kaikki 12 seivästä näyttävät edelleen pystyssä olevan, vaikka hieman sitä epäilin :D.

   Poista

Asialliset kommentit ovat aina tervetulleita. :)
Saan saapuneista kommenteista ilmoituksen sähköpostiini, joten vastaan myös vanhempiin kirjoituksiin tulleisiin kommentteihin.